Embankment Residential Development, Ekaterinburg

Embankment Residential Development, Ekaterinburg

A 40,000m2 luxury residential development with panoramic city views.

The scheme creates a cluster of 3 new buildings within the courtyard of an existing industrial building that will also be refurbished into residential accommodation. Part of the existing building will be demolished to open up the centre of the site to views of the city pond. The new buildings step up in height from the embankment and are positioned to maximise the views to and from the development.

The development regenerates the external space adjacent to the city pond by replacing the existing cul-de-sac road and landscape with a new plaza that connects the development to the embankment. At ground level a series of new boutiques, restaurants, bars & cafes will be located. These will create a new destination within the city.

Our concept for the external appearance is inspired by ‘gold’ and ‘stone’. Gold was first discovered in Russia in the river close to Ekaterinburg. This precious metal became a major part in the financial development and trade within the region. As a result, the gold industry transformed the city from predominantly timber buildings into ornate stone buildings.

PEARL Performing Arts Building, The University of Sheffield

A world class design that attracts funding, enhances the University’s academic endeavour and creates a leading cultural hub for Sheffield.

Our design creates a landmark building that showcases the performance activities within. The ‘performance street’ along the primary frontage to Upper Hanover Street acts as a ‘collaborative foyer and acoustic buffer’ off of which spaces are accessed, including the main recital hall and studio theatre.

A series of rehearsal & education spaces are suspended within the performance street to create a dynamic and inspiring environment. The BOH spaces are located centrally to service the building efficiently whilst also connecting to the street at the rear of the site.

The upper levels and ‘performance street’ are clad in a distinctive ‘translucent white curtain’, which is made up of a series of northlights that open the building up to the campus and allow daylight and views into the spaces whilst minimising glare. At ground floor a zone of clear glass connects the ‘performance street’ to the public street.

The studios that sit above the ‘curtain’ step up in height to relate to the scale of the surrounding context. These are clad in black glass, thus allowing views in and out of these dynamic spaces.

Internally, the recital hall and studio theatre are finished in a memorable bronze facetted ‘clamshell’ enclosure that can be opened to connect these spaces to the ‘performance street’.